Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 09.02.2017.
19:48
Vestionline A
Skupština Kosova prekinula je sednicu zbog odluke francuskog suda da do 2. marta odloži odlučivanje o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja.
Četvrtak 09.02.2017.19:50
U ti Boga jake poruke?!Izgleda da se svetska politika menja i da nemate vise takvu podrsku kao u zadnjim godinama!
Četvrtak 09.02.2017.20:01
Neznam sta ova siftarska bagra uopste hoce?!Traze od Srba da kazne tkzv. srpske ratne zlocince a njihove zlocince koji su ocigledno sve ubijali sto je srpsko cuvaju ko oko u glavi!To vazi i za ostale srpske neprijatelje pogotovo za domace talibane!
Petak 10.02.2017.08:55
Suđenje zločincima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), moralo bi da donese pravnu satisfakciju i porodicama žrtava i Srbiji kao državi. Ali, prilike govore da će tok procesa sa sobom nositi mnoge rizike.Svedoci, koji će o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova govoriti pred Specijalnim sudom u Hagu, već su u programu zaštite i mnogi su razmešteni u različitim zemljama sveta, a softver sa svim podacima o predmetima tog suda potpuno je zaštićen i nalazi se u Briselu. Do sada je, prema podacima dobro upućenog izvora u Prištini, više od 400 ljudi već dalo izjave o zločinima OVK, a od tog broja će njih 35 svedočiti i pred sudom sastavljenim od sudija iz desetak zemalja. Inače, sud za ratne zločine OVK smešten je u kompleksu bivšeg sedišta Europola u Hagu i zvanično deluje pod pokroviteljstvom Evropske unije. Oni koji budu pravosnažno osuđeni, neće služiti zatvorske kazne u Holandiji, nego u nekoliko drugih zemalja.Treba napomenuti da je ovom procesu za teške zločine koje su pripadnici OVK 1999-2000. godine počinili nad kosovsko-metohijskim Srbima, ali i nad pojedinim svojim albanskim sunarodnicima i političkim protivnicima, već odneo prve žrtve. Naime, pob-ijeni su ili su stradali u čudnim nesrećama mnogi od svedoka koji su bili potencijalno opasni po nekadašnje komandante takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).
Petak 10.02.2017.08:57
O tim likvidacijama najviše znaju istražni organi u Švajcarskoj i Holandiji, pa se u međuvremenu, na osnovu takvih podataka dobijenih od obaveštajnih službi ove dve države, po nalogu Brisela, pristupilo spašavanju relevantnih svedoka i njihovih porodica koji bi mogli stradati tokom samog suđenja.Uoči novih suđenja, nije poznato koliko njih je ušlo u program zaštite svedoka (spekulacije govore da je reč o samo šest svedoka i njihovim porodicama, ali je broj barem dva puta veći). Poznato je samo da su smešteni na nepoznate lokacije i sa novim identitetom, da su sa područja Drenice, Lipljana i Štimlja i da se na osnovu njihovih iskaza već došlo do saznanja o strašnim zločinima pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Albansko podzemlje u Švajcarskoj spremilo je veliki novac kako bi se saznalo gde su svedoci "dislocirani".Slučaj bivšeg poslanika Skupštine Kosova i bivšeg komandanta Glavnog štaba OVK, Azema Sulje (i još pedeset drugih osumnjičenih za zločine nad Srbima), rečito govori šta znači kad svedoci nisu zaštićeni i kad je zbog toga ugrožen njihov život i život njihovih porodica. Naime, u predmetu protiv Azema Sulje, niko od svedoka nije smeo da se pojavi na sudu lično, a oni koji su pristali da svedoče video-linkom, tražili su da im lica i glasovi budu zamaskirani.Specijalni sud za ratne zločine OVK sarađivaće i sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, što albansko političko podzemlje smatra dobrom informacijom, jer je već u praksi viđeno da su srpske pravosudne institucije "crvotočne" i redovno sklone prodaji informacija, korupciji i drugim vidovima "paralelnih poslova".
Petak 10.02.2017.09:06
Uprkos brojnimkompromisima koje su zahtevali povodom ovog suđenja, Albanski političari sa Kosova morali su da podrže osnivanje novog suda pod pritiskom EU i SAD-a. Prema opštem stavu međunarodne zajednice, ovakvo telo je neophodno jer kosovsko pravosuđe nije u stanju ili ne želi da adekvatno procesuira bivše visoke pripadnike OVK-a, što uostalom nije uspelo ni Misiji EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX). A, Švendiman deluje samouvereno uoči suđenja, i tvrdi da mu je glavni istražitelj Specijalnog istražnog tima Evropske unije Klint Vilijamson ostavio "solidnu osnovu dokaza".U izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, koji je bio osnov za istragu SITF-a, navodi se da je sadašnji predsednik Kosova, Hašim Tači, bio ključna figura u mreži organizovanog kriminala, kome se pripisuje odgovornost za kršenje ljudskih prava na Kosovu posle rata. Tači je, međutim, negirao ove navode.
Petak 10.02.2017.09:07
Koliko su razni paralelni centri moći, politizovano i korumpirano srpsko pravosuđe i albansko podzemlje uticali na iskaze (i tumačenje iskaza) svedoka u nekim ranijim suđenjima članovima OVK, govori i slučaj zaštićenog svedoka nazvanog službeno "Božur 50", koji je opisivao zločinačku aktivnost ove organizacije nad civilima, sa opširnim i veoma uznemirujućim detaljima o mučenjima i svirepim pogubljenjima. Naime, iskaz zaštićenog svedoka, bio je proglašen "konfuznim" i "protivrečnim".Odlučujući o izjavljenim žalbama članova takozvane "Gnjilanske grupe" OVK, Odeljenje Apelacionog suda je u maju 2013. godine održalo glavni pretres u odnosu na osuđujući deo presude, potrvđujući tom prilikom oslobađajući deo presude!Pretres je održan 16. i 17. septembra 2013. i 13. novembra 2013. godine, tokom kojeg su ispitani okrivljeni i svedok saradnik „Božur 50".Apelacioni sud je "našao da je žalba tužioca za ratne zločine neosnovana", te da je prvostepeni sud, donoseći oslobađajuću presudu u odnosu na okrivljene, "...pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, te pravilno primenio ma-terijalno pravo".
Petak 10.02.2017.09:08
Pre više od dve godine, tačnije, 15. januara 2014., Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je deo oslobađajuće presude Višeg suda kojom su pripadnici "Gnjilanske grupe" zbog nedostatka dokaza oslobođeni za optužbu da su od juna do decembra 1999. godine mučili do smrti 80 srpskih civila.Tom sramnom odlukom potvrđen je oslobađajući deo presude Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom su Fazli Ajdari, Redžep Aliji, Šaćir Šaćiri, Idriz Aliji, Šemsi Nuhiju i Ramadan Halimi (za koje svaki Srbin iz Gnjilana zna da su učestvovali u zločinu) oslobođeni optužbe da su kao saizvršioci izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su od juna do decembra 1999. do smrti mučili najmanje 80 osoba.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)